onsdag 18 augusti 2010

Alliansen har redan vunnit (nästan)

Det är fortfarande 32 dagar kvar till valet, men med tanke vilka förslag de rödgröna presenterar så känns det som Alliansen redan vunnit (om de rödgröna håller sina vallöften vill säga vid ett eventuellt regeringsskifte). För när din motståndare resonerar och argumenterar som du har du redan vunnit. Alliansen kanske kommer förlora slaget men kommer vinna kriget, kriget om tolkningsföreträdet av verkligheten.

1. Med Folkpartiet i spetsen vill Alliansen införa betyg från årskurs 6. De rödgröna föreslår årskurs 7, en marginell skillnad, men ett stort avsteg från Miljöpartiets och Vänsterpartiets reflexmässiga förakt mot betyg.

2. De rödgröna ändrar sitt förslag idag om att återinföra fastighetsskatten. Man väljer att begränsa skatten jämfört med deras tidigare förslag. Jag antar att de rödgröna inser hur otroligt impopulär och orättvis fastighetsskatten är, men istället för att dra tillbaka hela förslaget och förlora ansiktet väljer man att begränsa det ytterligare tills det nästan inte blir något kvar.

3. Som jag skrev i tidigare inlägg är det en kapplöpning mellan M och S för att sänka skatterna för pensionärerna. Även om jag tycker att det blir ett litet avsteg från arbetslinjen så är det fortfarande moraliskt försvarbart att sänka skatterna för pensionärerna, de har trotts allt redan arbetat ihop sin pension och förtjänar ett gott liv på ålderns höst. Det intressant är hur S verkligen tävlar om att kunna sänka skatten mest. Åter igen har alliansens politik adopterats av oppositionen.

Då är frågan: Varför ska man som väljare rösta på de rödgröna? Den politik man får med oppositionen är bara allianspolitik light. En halvmesyr som inte är trovärdigt, vad är det egentligen väljarna kan förvänta sig av oppositionens politik? Då är det mycket tillförlitligare att lägga sin röst på Alliansen där man vet vad man får.

1 kommentar: